Vision för Riksförbundet Öppna Kanaler i Sverige (RÖK)

1

Programproduktionen i de Öppna Kanalerna ska bygga på demokratiska grundvärden som ska återfinnas i det samlade utbudet. Det handlar om mänskliga rättigheter, jämlikhet och jämställdhet och mänsklig värdighet för alla enligt internationella konventioner t.ex. Barnkonventionen, FN:s konventioner för mänskliga rättigheter jämte uttalanden från FN:s kommitté mot rasdiskriminering.

2

Öppna TV-kanaler, anslutna till Riksförbundet RÖK, ska vara öppna för och arbeta för att rörelser, organisationer, nätverk och personer som företräder olika
underrepresenterade grupper i vårt samhälle får höras, synas och delta i kanalernas arbete. Hit räknas bl.a. människor och grupper i Sverige som inte får stor plats i konventionella medier idag.

3

RÖK betraktar vår tid som postkolonial och en analys av strukturerna visar att vi ofta påverkas av det koloniala arvet i vår syn på grupper som varit offer för kolonialism av olika slag. RÖK och förbundets medlemmar ska därför arbeta emot begreppet ”vi och dom”, och inte beteckna grupper i samhället som exotiska, mystiska eller på annat sätt stereotypiska för att de är underrepresenterade och i flera fall diskriminerade genom att de fortfarande inte har erkänts av samhällets olika maktstrukturer. RÖK:s arbete ska istället inriktas på att ta itu med de orättvisor som främst drabbar minoritetsgrupper i form av rasism där de tillskrivs egenskaper som enbart grundas på varifrån de kommit.

 4

RÖK ska arbeta aktivt med genusfrågor och normkritik och främja en förståelse för hur klass, kön, könsidentitet, ålder, religionstillhörighet, funktionalitet,  sexuell läggning osv. kan påverka hur personer och grupper i samhället syns,  porträtteras och diskrimineras och RÖK ska motarbeta all diskriminering i samhället oavsett vilka grupper det gäller.

 5

RÖK ska vara en plattform för medborgarjournalistik och för grupper som sällan får komma till tals på samma villkor som grupper eller personer med mera makt. Det gäller rörelser i förorterna, företrädare för glesbygderna och organisationer som företräder barn, unga, äldre och ensamkommande jämte asylrörelser, feministiska rörelser, hbtq­-rörelser, funkisrörelser m.fl. RÖK ska verka för att olika grupper och personer i vårt samhälle kan komma till tals och låta det finnas en bred geografisk och demografisk representation och närvaro.

 6

RÖK anser att grupper som är underrepresenterade i samhället ska vara
representerade i lednings­ och styrelsefunktioner inom RÖK och förbundets
medlemmar så att styrelserna är representativa för vår samtid och kan bidra till att TV görs med och av människor för människor. RÖK ska arbeta för folkbildande verksamhet, förena kunskaper och bidra till att frigöra TV­-mediet och låta det verka ur ett gräsrotsperspektiv för att kunna vara en brygga mellan gamla och nya folkrörelser, mellan äldre och yngre och mellan förorter, glesbygd och mellan stadoch land.

 7

RÖK ska verka för att öppna Sverige och motverka att grupper och personer demoniseras och stereotypiseras av de strukturer i landet som är diskriminerande. Målet är inte att TV-­stationerna ska ha flest tittare utan att de ska verka för och sprida ett engagemang för ett öppet samhälle.

 8

RÖK ska vara opinionsbildande och bidra till att olika underrepresenterade grupper i samhället får tillgång till media och bildning, två viktiga verktyg för att få ett socialt och politiskt varmt och öppet land.